Det er nå vel halvannet år siden familien Singstad på gården Lian mellom Kyrksæterøra og Vinjeøra i Sør-Trøndelag tok i bruk sitt nye fjøs. Samtidig ble det splitter nye lys- og ventilasjonsanlegget satt i drift.
- Hva er bakgrunnen for denne løsningen?
- Bakgrunnen er at jeg har sett denne løsningen i bruk i fjøs flere steder. Blant annet i Danmark og Sverige. Også her i landet har jeg sett lignende løsninger. Både på Jæren og her i Trøndelag, forteller Knut Johan Singstad. Han tror dette opplegget er det absolutt beste både for dyr, folk og miljøet, og at dette er en løsning som flere og flere kommer til å velge i framtiden.
Luftig og energibesparende
Singstad har valgt en løsning med åpent møne og naturlig ventilasjon med gardiner i veggen. Disse gardinene justerer seg automatisk opp og ned. På denne måten slippes det inn store mengder luft i fjøset, og det hele blir veldig åpent.
- Hvilken klimagevinst gir dette?
- I tillegg til at det blir veldig god luft i fjøset, slippes det også inn mye lys. Dette gjør at jeg faktisk kan skru av lyset helt i fjøset, i perioden mellom 1.mai og 1.august. Med andre ord tre måneder uten bruk av strøm til belysning. Og i og med at jeg har isolert taket, så ligger temperaturen inne i fjøset på mellom 0 – 15 grader året rundt. Dette er ideelt for ei ku, poengterer 28-åringen og legger til at løsningen også er veldig energibesparende i forhold til andre løsninger som for eksempel vifter. I fjøset til Singstad er det nemlig kun to små motorer som driver det hele.
- Hvor mye arbeid er det å passe på at det hele fungerer?
- Gardinene stenges og åpnes automatisk. Man kan dessuten justere hvilken vindstyrke som stenger gardinene. Akkurat nå er det innstil på seks sekundmeter. Dette er noe man lærer etter å ha vært gjennom en innkjøringsperiode. Man ser straks om det fungerer når man kommer inn i fjøset.