Uke 8: Uteseminar om avl som klimatiltak
Til tross for minus 12 grader, inviterte de norske avlsorganisasjonene og Norges Bondelag til temafrokost i bakgården ved Melkefabrikken på Hamar 11. februar.

Temaet for frokosten var "Avlen kutter klimagassutslipp". Bianca Wathne Gelink fra Norsk Sau og Geit og Ida Riis-Johansen fra Bondelaget kjørte Klimabuzzen fra Oslo for å delta på arrangementet.
Lavere metanutslipp
I Norge har avl rettet mot egenskaper som friskere dyr, bedre fruktbarhet og bedre tilvekst vært prioritert over tid. Dette har vært gjort fordi det har vært god og fornuftig agronomi og positivt for bondens økonomi.
I nyere tid har en også sett at det tradisjonelle avlsarbeidet med brede avlsmål har ført til betydelige reduksjoner i klimagassutslipp fra husdyr.
De norske avlsorganisasjonene anslår en årlig klimagassreduksjon fra tradisjonelt avlsarbeid på mellom 0,6 og 2,5 prosent for norske husdyrraser.
Karoline Bakke fra Geno presenterte om hvorfor avl for lavere metanutslipp er viktig på temafrokosten. Hun påpekte at metanproduksjon fra fordøyelsen anses som et energitap og henger tett sammen med fôrutnyttelsen.
– NRF-kua har hatt stor genetisk framgang på melkeytelse den siste tiden. Med denne hastigheten på produksjonseffektivitet er det derfor viktig at Geno har et balansert avlsmål der fôrutnyttelse, klimaeffekter, produksjon, helse og fruktbarhet inngår, sa Karoline.
Fôreffektive griser
Eli Johanne Gjerlaug Enger fra Norsvin fulgte opp med å snakke om hvordan avl på gris bidrar til økt bærekraft i landbruket.Hun fortalte at Norsvin allerede har redusert klimagassutslippene med 40 prosent per kg produsert svinekjøtt ved å avle frem friske, fruktbare og mer fôreffektive dyr.
– Dette har gitt bedre økonomi for bonden, billigere mat for forbrukeren, lavere behov for jordbruksarealer, bedre dyrevelferd og reduserte klimagassutslipp, sa Eli Johanne.
Bianca Wathne Gelink fra Norsk Sau og Geit (NSG) deltok også for å snakke om småfenæringens bidrag til å sikre varige klimagassreduksjoner som gir effekt over tid. NSG har satt metanreduksjon på dagsorden og jobber aktivt med å redusere utslippene fra sau og geit.
– Norsk Sau og Geit har satt metanreduksjon på dagsorden for småfenæringen, og jobber med individuelle metanmålinger av dyr som grunnlag for videre avl, sa Bianca.
Helse og morsegenskaper
Også Per-Sigve Lien fra TYR var til stede for å dele om organisasjonens arbeid med å registrere daglig grovfôropptak og fôreffektivitet på sin teststasjon for okser.
– Vi ønsker å avle fram dyr som fôreffektive på norske ressurser, har gode moregenskaper og har god helse er en effektiv produksjon. Dette er en bærekraftig storfekjøttproduksjon med lavere klimagassutslipp og bedre økonomi for bonde, sa Per-Sigve.
For å bidra til å nå klimamålene i landbruket har de norske avlsorganisasjonene prioritert å forsterke den tradisjonelle avlen, med fokus på god dyrehelse og økt fôreffektivitet, i tillegg til å begynne å avle på lavere metanproduksjon fra vomma til drøvtyggere.
Etter seminaret ble Klimabuzzen kjørt tilbake til Oslo. Nå venter ei siste uke med aktiviteter på Østlandet, før buzzens kommende månedslange Trøndelagsturné.
- Tirsdag 25. februar 2025
Bondekaffe
Sparbu, Trøndelag - Tirsdag 4. mars 2025
Kukafé
Kvithammer, Trøndelag - Tirsdag 11. mars 2025
Årsmøte Trøndelag Bondelag
Stjørdal, Trøndelag
Hele reiseruta finner du her.