Nye ressurser i Klimaselskapet

Johanne Sæther Houge er ansatt som ny daglig leder i Landbrukets Klimaselskap i 50 prosent stilling. Hun jobber til daglig som næringspolitisk rådgiver i Norges Bondelag med klima som fagfelt. Med seg har hun Heidi Thorin Olsen.

Jeg gleder meg til å lede selskapet gjennom en ny fase. Det er gjort mye godt arbeid på å utvikle nye klimamodeller for å beregne utslipp på gårdsnivå for ulike produksjoner og få dataene til å snakke sammen. Det er kun få produksjoner som står igjen. Selskapet må nå gå inn i en driftsfase, der det å gi brukerne av kalkulatoren gode brukeropplevelser er viktig, sier Houge.

Mye viktig jobb framover

Houge sier at den viktigste jobben framover blir at flere bønder tar i bruk klimakalkulatoren og ser at den kan være et godt verktøy for å se hvor man kan spare penger og utslipp på sin gård.

- Heldigvis er god agronomi og husdyrrøkt, gode klimatiltak. Vi ser også at nye aktører begynner å etterspørre indikatorer på at bonden inkluderer bærekraft og klima i sin gårdsdrift. Banker vil gi grønne lån til bønder som har gjort en klimaberegning for sin gård. I 2023 vil EU innføre bærekraftsmerking på mat, og verdikjeden vil belønne de bøndene som har gjort en klimabredegning, for eksempel Tines bærekraftstillegg, sier Houge.

Flere kommuner går nå ut og sier at de vil honorere bønder med et enkeltbeløp for dem som har tatt i bruk kalkulatoren, for eksempel Voss kommune.

- Min oppfordring til deg som bonde er å gå inn på kalkulatoren og prøve – det er enklere enn du tror, avslutter Houge.

Kommersiell rådgiver

I tillegg til Houge er også Heidi Thorin Olsen ansatt i Landbrukets Klimaselskap som kommersiell rådgiver i 40 prosent stilling. Hun kommer fra stillingen som fagleder salg og veivalg- og livslinjerådgiver i TINE Rådgiving.

- Vi ser nå frem til å kunne møte den raskt voksende etterspørselen etter kommersielt samarbeid med varemottaker, kommune og finanssektoren. Det er et behov for dokumentasjon av klimainnsatsen til den norske bonden, sier Olsen.

Selskapet jobber med å finne løsninger på hvordan aktører enkelt kan se om bonden har gjort en klimaberegning eller ikke. Det vil aldri bli aktuelt at noen andre enn bonden kan se den enkelte gårds klimagassutslipp. Kun om bonden har gjort en klimaberegning eller ikke.

Har du noen spørsmål om klimaselskapet kan du sende daglig leder Johanne Sæther Houge en e-post på johanne.sather.houge@bondelaget.no.

 

Felleskjøpet logo_tine  Nortura Norsk landbruksrådgiving 
 
 KLF fmnorgesfor 
 
hoff  FRAmaarud Gartnerhallen
 
qnsg geno tyr bondelaget
    
leaf-blue

Klimasmart Landbruk

Epost: post@klimasmartlandbruk.no

Postadresse: Klimasmart Landbruk, PB 9354 Grønland, 0135 Oslo. 

Meld deg på nyhetsbrev