- Hva er bakgrunnen for at du nå investerer i et så stort gjødsellager?
- Hovedårsaken er at kapasiteten i dag er for liten. Jeg har egentlig hatt alt for lite lager i alle mine 10 år som bonde. Og når jeg nå først bestemte meg for å bygge, så hadde jeg lyst til å bygge det stort nok, forteller Aslak Tøndel.
I utgangspunktet var planen å bygge en kum på rundt 1500 m3, men det endte opp med en gjødselkum på hele 2000 kubikkmeter. Økningen opp til to tusen kubikk utgjorde veldig lite i forhold til totalkostnaden.
- Og egentlig tror jeg ikke det er mulig å bygge et for stort gjødsellager heller, poengterer 32-åringen.
Mange klimafordeler
Den store klimagevinsten med helårlig gjødsellager er at man begrenser innkjøpet av kunstgjødsel og således reduserer belastningen på miljøet. Det blir også mindre avrenning og utvasking av gjødsla når den benyttes i vekstsesongen.
- Fordelene er flere. For det første så slipper jeg å kjøre ut verdifull gjødsel om høsten og pløye ned. I tillegg slipper jeg å kjøre utpå med møkkvogna alt for tidlig om våren. Jeg kommer også til å få utnyttet gjødselverdien bedre og kan dermed kutte ned på bruken av kunstgjødsel. Dette er klimasmart. En annen ting er at jeg også får frigjort mye tid både om høsten og om våren som jeg kan bruke på andre ting på gården, sier Tøndel. Han tror videre at dette vil medføre mindre jordpakking ved at han kan kjøre ut gjødsel når været er optimalt.
- Jeg tror også jeg kommer til å få se økte avlinger når jeg får fordelt gjødsla på alt arealet, understreker han.